REGIUNEA TURISTICA DOBROGEA SI DELTA DUNARII
Provincia turistica Dobrogea cuprinde intreg spatiul dintre Dunare si Marea Neagra unde se gasesc, alaturi de peisaje naturale variate si numeroase obiective antropice in randul carora se impun vestigiile istorice. Geografic sunt separate patru subunitati de podis: Dobrogea de Nord, Podisul Casimcei, Podisul Dobrogei de Sud, litoralul dobrogean al Marii Negre), la care se adauga Delta Dunarii, toate impunandu-se prin caracteristici turistice specifice la care se adauga echipamente adecvate pentru o multitudine de forme de turism.
Potentialul turistic
Geologic, Podisul Dobrogei se prezinta ca un mozaic petrografic care se impune in peisaj printr-o varietate de forme.
Relieful are caracteristici distincte. Formele carstice raman cele mai spectaculoase reliefuri din cadrul podisului. Formele frecvent intalnite sunt: martori ruiniformi, chei , lapiezuri, doline si pesteri. Cele mai cunoscute pesteri care se afla sub regim de protejare sunt pe vaile Mangalia ( Limanu), Movile ( langa mangalia), si pe valea Casimcea ( Liliecilor, La Adam, Cheia).
Clima este favorabila activitatii turistice pe toata durata anului, dar cu un accent pe intervalul mai-octombrie. Caracteristicile climatice sunt influentate si de existente Marii Negre si a baltilor Dunarii.
Apele curgatoare , cu exceptia Dunarii sunt scurte, au debite scazute; se adauga izvoarele termale de la Mangalia si Harsova.
Lacurile sunt numeroase si au un potential turistic ridicat. Se remarca mai intai laguna Razelm ( cel mai mare complex lacustru din tara , fiind format din lacurile : Razelm, Golovita, Smeica si Sinoe care totalizeaza o suprafata de 73 000 ha; separate de grinduri si insule precum Popina, Gradistea, Bisericuta si Istria). Complexul Razelm reprezinta o importante baza piscicola si de vanatoare. Lacul Siutghiol la vest de statiunea Mamaia este renumit nu numai ca baza de pescuit ci si pentru practicarea sporturilor nautice, existenta unor baze de agrement.
Pe latura dunareana sunt numeroase lacuri, de tip liman fluviátil sau balta pe malurile carora au fost realizate amenajari pentru agrement. Pe litoral sunt mai multe limane fluvio-maritime ce-au suferit cele mai multe transformari (Techirghiol, Tasaul, Tatlageac).
Cele mai importante rezervatii din Dobrogea sunt : Valea Fagilor ( rezervatie forestiera), pestera Limanu, pestera La Movile, rezervatia cinegetica “Ion Corvin”, rezervatia Gura Dobrogei, rezervatia naturala peisagistica Masivul Cheia, punctul fosilifer de la Cernavoda, Lacul Sarat de la Murighiol, rezervatia paleontologica Agighiol. La acestea se adauga Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (57621 ha) si Parcul National Muntii Macinului (11345 ha).
Potentialul antropic
In lungul Dunarii, in mai multe localitati s-au gasit urmele unor asezari din perioada geto-dacica, romana sau din primul mileniu. Se impun atentiei urmele cetatilor grecesti de la Histria ( sec VII), Tomis - Constanta, Callatis – Mangalia si Arganum ( sec VI-V), cetatea bizantina de la Enisala ( sec X –XI). La acestea se mai adauga numeroase obiective istorice, de ordin economic, cultural din orasele Constanta, Mangalia, Medgidia, Tulcea, Babadag etc.
Importante sunt elementele etnofolclorice ( atat romanesti dar si turco-tatare sau lipovenesti), asezarile omenesti cu specific deltaic ( cu case mici din stuf) etc.
Zone si centre turistice
Zona Delta Dunarii
Ocupa o suprafata de 254 000 ha, fiind cuprinsa intre prima bifurcatie a Dunarii ( la Patlageanca), bratele Dunarii si tarmul Marii Negre. Delta propriu –zisa impreuna cu Complexul lagunar Razim si lunca Dunarii formeaza Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, o regiune protejata, in care activitatile antropice sunt strict controlate.
Peisajul natural cu valoare turistica este dominat de lacurile si lumea vegetala si animala ce caracterizeaza aceste unitati acvatice
Principalele arii turistice accéptate in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sunt: Letea; Chilia- Pardina; Mila 36-23; Matita Bogdaproste; Gorgona-Uzlina; Rosu-Puiu; Razim-Dranov, cu complexul turistic Murighiol si camping la Portita; Grindul Lupilor-Chituc; litoralul cu plajele de la Sulina, Sf Gheorghe, Chituc si portita. Sunt stabilite de asemenea 7 trasee turistice pentru circulatia fluviala.
Potentialul antropic este reprezentat prin obiectivele aflate in orasele Tulcea, Sulina si in satele din Delta sau din lungul bratului Sf Gheorghe.
Localitatile rurale cu importanta turistica in Delta sunt : Chilia Veche, Letea ( agroturism , centru piscicol si de vanatoare), CA Rosetti , iar in lungul bratului Sf Gheorghe : Mahmudia, Murighiol ( rezervatie naturala – lacurile Saraturile I, II, III cu namoluri sapropelice; Maliuc, Crisan ( centru de informare si cercetare a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii) si Caraorman (sat tradicional pescaresc, rezervatie forestiera).
Zona litoralului
Se compune din doua sectoare distincte: litoralul situat la Nord de Capul Midia cu caracter de campie, plaji, grinduri, si cuvete lacustre si litoralul inalt cu faleza intre 2 si 15 m.
Sectorul nordic se remarca prin tarmuri joase, plaja neamenajata, cu un grad mare de stabilitate si o granulatie fina a nisipului; cu rare asezari omenesti si grad de utilizare pentru turism nesemnificativ. Intre bratul Sf Gheorghe si Capul Midia se gasesc numeroase cordoane litorale intre care se impune prin dimensiuni si insemnatate pentru turism Complexul lagunar Razim format din mai multe lacuri (Razim, Zmeica, Sinoe, Golovita) la care se adauga limanul Babadag. Aici exista areale favorabile pentru pescuit sportiv, agrement nautic si vanatoare sportiva.
Sectorul sudic cuprins intre Capul Midia si Vama Veche, este un tarm inalt, de tip faleza, cu plaje deschise, protejate de sistemul digurilor, amenajate in scop turistic. Aici a fost construita salba statiunilor de odihna, recreere, si/sau tratament, care incepe cu Navodari si se termina cu Vama Veche. Dintre formele speciale de tratament realizate prin aportul factorilor naturali ( apa marii, aerul, plaja) mentionam helioterapia, psamoterapia si thalasoterapia.
Climatul litoralului se afla sub influenta marii care se simte pana la aproape 20-25 km spre vest de linia de tarm. Aici, numarul mediu al zilelor senine este de 170, iar al celor cu temperaturi de cca 25 ° atinge 60.
Alti factori naturali care favorizeaza dezvoltarea activitatii turistice sunt: apele mineralizate asociate cu namolul terapeutic. Apele de adancime mineralizate si mezotermale sunt valorificate la Mangalia, Venus, Neptun; apele sarate si namolul din lacul Techirghiol sunt utilizate mai ales la Eforie si Techirghiol;
Potentialul antropic al litoralului este la fel de important ca si cel dat de cadrul natural fiind legat de obiective istorice, cultural-artistice, arhitectonice; este concentrat in orase dar si in unele statiuni.
In lungul tarmului se gasesc numeroase amenajari pentru buna desfasurare a activitatii turistice.
Municipiul Constanta este principalul port romanesc la Marea Neagra. Cele mai importante obiective turistice sunt: faleza, Cazinoul, Catedrala Ortodoxa, Termele Romane, Portul turistic Tomis, Muzeul Marinei Romane, Apeductele, Plaja Modern cu o lungime de 600 m, etc.
Din Constanta catre sud sunt :
Agigea ( statiune de cercetari marine, rezervatie naturala, ecluza si punctul terminus al Canalului Dunare-Marea Neagra).
Eforie cuprinde statiunile Eforie Nord si eforie Sud.
Techirghiol ( statiune balneara )
Tuzla ( tabara de copii )
Costinesti ( statiune climaterica destinata tineretului, plaja)
Olimp-Neptun
Jupiter (statiunea valorifica un lac artificial Tismanacare se gaseste situat in centrul statiunii)
Cap Aurora
Venus
Saturn
Municipiul Mangalia oras port, statiune balneoclimaterica cu sanatoriu balnear
2 Mai ( asezare rurala, plaja)
Vama veche
De la Constanta catre nord se gasesc:
Mamaia
Navodari
Histria ( ruinele cetatii grecesti si muzeul de arheologie)
Litoralul prezinta pe langa statiuni de agrement si unele statiuni in care se pot face multiple tratamente medicale ( Mangalia, Eforie Sud, Eforie nord, Techirghiol). Pentru balneoterapie se adauga apa sarata si namolul sapropelic din lacul Techirghiol ca si unele izvoare minerale mezotermale folosite la Mangalia si Venus.
Sejurul pe litoral este indicat pentru tratamentu cailor respiratorii, dermatologic, reumatismal, endocrinologic; tratamentul se realizeaza printr-un complex de factori: cura de soare, baia de nisip, cura climatica, talasoterapia, cura de namol.
Axa turistica Constanta – Cernavoda
S-a impus datorita cailor de comunicatie directe dintre litoral si Bucuresti dar si a canalului Dunare - Agigea si mai multor localitati cu rezonanta istorica si economica. Intre acestea sunt : Cernavoda, Medgidia, Basarabi.
Cernavoda ( oras, port insemnat din sec XX, port la Dunare si Canalul Dunare-Marea – Neagra, centrala atomo-electrica etc)
Medgidia
Basarabi ( centru viticol insemnat – Murfatlar)
Constituie si axa unei insemnate regiuni agricole ( vii, livezi, legume) care asigura produse necesare serviciilor pentru diverse activitati turistice de pe litoral.
Un loc aparte il ocupa obiectivele din lungul Dunarii. Din Ostrov si pana la Tulcea cele mai importante localitati cu insemnatate pentru turism sunt : Ostrov, Pacuiul lui Soare, Seimeni, Harsova, Macin, Gavan, Isaccea)
In interiorul Dobrogei exista o serie de centre turistice izolate cele mai importante fiind : Adamclisi cu monumentul Tropaeum Traiani ( sec II d.C), Altarul funerar; Babadag , Complexul natural de la Cheia, Cerna (muzeul memorial Panait Cerna), Horia.
Tipuri de turism
• Turismul balnear si balneoclimateric este legat de plajele intinse ( arealul Sulina-Sf gheorghe, cu apa marii mai curata si adancimea mai reduse; arealul situat la nord si sud de Constantaunde se gasesc si statiunile balneoclimaterice Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Techirghiol, Neptun , Mangalia);
• Turismul itinerant realizat prin excursii organizate pentru vizitarea unor locuri pitoresti, unele dintre ele mai putin cunoscute; frecvent aceasta se asociaza cu prima forma ( in cadrul unor sejururi mai lungi pe litoral realizandu-se diferite excursii de 1-2 zile);
• Turismul sportiv este reprezentat de vanatoare si pescuit sportiv (fotosafari), dar si de sporturi nautice . Pescuitul sportiv se practica in cateva areale aprobate de administratia R.B.D.D.;
• Turismul ecleziastic la manastirile Dervent, Sf Andrei, Cocos si Techirghiol;
• Turismul cultural – la obiective istorice , festivaluri ( Mamaia, Neptun, Eforie, Mangalia);
• Turismul de afaceri ( mamaia, Eforie, Neptun, Mangalia).
Ştiinţă care studiază şi descrie învelişul terestru, cu toate elementele sale, din punct de vedere fizic, economic, etnografic etc. ♢ Geografie lingvistică = metodă de cercetare pe teren a graiurilor unei limbi, în care fenomenele de limbă înregistrate sunt cartografiate. [Pr.: ge-o-] – Din fr. géographie, lat. geographia.
Despre mine
Faceți căutări pe acest blog
Postări populare
-
Structura internă a pămîntului. Litosferă- Partea solidă a mantalei împreună cu crusta. Astenosferă- partea superioară a mantalei, constit...
-
este rezultatul unei evolutii inceputa la finele sarmatianului in N si la sfarsitului pliocenului si in cuaternar si Centru si S. CARACTERI...
-
Şcoala Generală Nr. 19, Timişoara Profesor: Disciplina: Geografia Romaniei Clasa a VII-a PROIECT DE LECŢIE Data: 10.XII.2010 Subiectul le...
-
America de Nord cuprinde Canada, Statele Unite ale Americii si Mexic, cat si Groenlanda (cea mai mare insula din lume), Insulele Caraibe si ...
-
GEOGRAFIA REGIONALĂ A ROMÂNIEI DEPRESIUNEA COLINARĂ A TRANSILVANIEI Se întinde pe o suprafaţă de aproape 26.000km² . Reprezintă o un...
-
REGIUNEA TURISTICA PODISUL MOLDOVEI Podisul Moldovei cuprinde un spatiu cu un relief cu altitudini medii (culmi si platouri la 250-500 m ...
-
Cele mai cunoscute hazarde naturale intalnite sunt: S chimbarea climei Toate regiunile planetei prezinta risca sa fie inf...
-
DESTINAŢII TURISTICE PE GLOB ŞI ÎN ROMÂNIA Destinaţii turistice pe glob Oferta turistică, sub forma produselor şi serviciilor turist...
-
Relief si subdiviziuni Este marginita la sud si est de Dunare, iar la nord de Podisul Getic, Subcarpatii si podisul Moldovei. I...
-
1. Numele insulelor Canare din oceanul Pacific are legatura cu cateii si nu cu canarii; numele latin este “Insularia Canaria” care inseamana...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu