Sustin “egea TIMISOARA”

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare

vineri, 11 martie 2011

Chicago

                                Al treilea oras ca marime din Statele Unite ale Americii, Chicago se afla în nordul teritoriului american , pe tarmul sud - vestic al Lacului Michigan , la 176 metri altitudine absoluta, intr-o zona de câmpie strabatuta de râurile Chicago si Calumet. 
                                Cu o populatie de peste 8314000 locuitori si o suprafata de circa 9595 km 2 , Chicago este considerat o metropola americana ( densitatea : 866,4 locuitori / km 2 ) . Marea metropola americana are o istorie relativ recenta . Tinutul apartinea triburilor de indieni. Primii europeni care ajung aici , în 1673 sunt exploratorii francezi Louis Jolliet si Jacques Marquette.
Primii colonisti sositi pe aceste meleaguri gasesc un pamânt neprimitor, mlastions, cu lacuri mici si numeroase, râuri sovaitoare si vecinatatea unei mari cu apa dulce <-> Lacul Michigan ( 57016 km 2 , 256 m adâncimea maxima ). In ciuda acestor realitati aparent neprimitoare ei construiesc în 1803 fortul Dearbon , cu scopul principal de a-i apara împotriva indienilor, dar acestia reusesc sa-l distruga în 1812 ; fortul este reconstiuit în 1816 si va fi permanent locuit pâna în 1830 . 
                     Tânara asezare prindea contur destul de lent, putinele case din lemn care s-au ridicat în jurul fortului erau destinate locuirii, dar mai ales comertului. 
Dupa 1818 , când Illinois este cunoscut ca stat, noua asezare continua sa lâncezeasca.
                            Comertul a fost pârgia ce a propulsat viitoarea metropola, portul de la tarmul Lacului Michigan devenind din ce în ce mai activ. Un eveniment de mare însemnatate pentru viitorul micii asezari se leaga de deschiderea canalului Erie, în 1825, prin care Oceanul Atlantic a început sa comunice cu Marile Lacuri, deci inclusiv Lacul Michigan, statele cu iesire la ocean din estul Statelor Unite ale                                            Americii fiind astfel puse în legatura cu zona lacurilor nord – americane . 
Mai mult , acest canal modifica directia de deplasare a emigrantilor de pe axa ce o forma valea râului Ohio catre nord , Chicago devenind principalul loc de popas pe drumul lung al cuceririi „ Vestului Salbatic „ . In 1837 Chicago este declarat oras , având 4200 locuitori . La început orasele au aparut în jurul unui element favorizant al unei regiuni geografice : o intersectie , un loc fortificat , un nucleu administrativ,o resursa naturala , un port ( Chicago , Moscova , Roma , Johannesburg , Rotherdam ). Ele erau produsul organic al mediului înconjurator , reprezentau o concentrare de oameni cu o anumita capacitate de munca , de productie , dar si cu anumite nevoi de exigente , pentru a caror satisfacere trebuiau sa se organizeze si sa efectueze schimburi . Comertul creste vertiginos , solicitând o intensificare a transporturilor . 
                       Traficul naval de pe Lacul Michigan devine insuficient , desi sporeste foarte mult . Apar noi cai de comunicatii: se construiesc canalele Chicago si Illinois în 1848 care fac legatura cu sistemul navigabil al fluviului Mississippi ; liniile de cale ferata se înmultesc în asa masura încât în 1856 orasul devine principalul nod de cale ferata al S.U.A. ; în 1869 este deja deservit de linii transcontinentale feroviare si rutiere . Aceasta dezvoltare a transporturilor si comertului are urmari imediate asupra aspectului urbanistic . Numarul populatiei creste rapid , ceea ce declanseaza o crestere a spatiului construit pentru care este caracteristic lemnul. 
                             Aceasta este si cauza care amplifica dezastruosul incendiu din ANUL Numar de locuitori specific anului 1850 30.000 locuitori 1880 500.000 locuitori 1950 4.945.000 locuitori 1980 8.314.000 locuitori 8/9 octombrie 1871, ale carui urmari nefaste au însemnat distrugerea completa a unui perimetru de 11,3 km 2 ce cuprindea peste 5000 de cladiri si unde locuiau circa 100.000 de oameni . Acest incendiu a avut si alte urmari : populatia ramasa fara locuinte a format noi comunitati in apropierea orasului sporind numarul suburbiilor , al oraselor satelit : Evanston , Winnetka , Lake Forest etc. Pe de alta parte , edilii au declansat reconstructia orasului pe baza unui plan riguros de sistematizare . Arhitecti ca : Jenny , Root , Burnham , Sullivan , Alder si-au legat numele de marile edificii ale orasului . In 1890 sunt anexate numeroase suburbii ce dubleaza suprafata si numarul populatiei ( 1.100.000 locuitori ) . 
                                Efercenta construirii de noi cladiri culmineaza cu aparitia primilor zgârie - nori , premiera mondiala absoluta , ce schimba aspectul oraselor lumii , înaltându-le pe verticala , atribuind acesti uriasi de otel si sticla stilului american , indiferent de meridianele pe care sunt construiti . Compania Home Insurance Building , construita în 1895 , construieste în urmatorii 21 de cladiri cu 12 si 16 etaje . Tot acum se contureaza principalele zone functionale ale orasului : Loop ( numita asa din 1890 ) , zona centrala , situata la sud de varsarea râului Chicago , concentreaza comertul , finantele si o parte a locuintelor celor avuti , care se stabilesc în cea mai mare masura pe Gold Coast ( Coastaultraelegante presarate pe tarmul Lacului Michigan. 
                                         Legatura între zonele Loop si Gold Coast se face printr-un frumos bulevard , Michigan Avenue , amenajat în 1920 . Zonele industriale se concentreaza în jurul râului Chicago , în zona Calumet , in lungul liniilor de cale ferata , formând areale bine delimitate în sud si sud-est . Zonele muncitoresti înconjoara pe cele industriale , fiind masate si în nord si vest , în suburbii dar si în zona complexului portuar de la tarmul Lacului Michigan . 
                          E drept ca simplitatea configuratiei oferea numeroase avantaje , intre care si posibilitatea sistematizarii anticipate dar, în acelasi timp , a dus la o mare monotonie urbanistica , tiparul respectiv fiind multiplicat de mai multe ori . De fapt , acest tipar sub forma de patrulater taiat în lung si lat de strazi perpendiculare - quadrate – este cel al Romei Antice .
                           El a fost adoptat de multe tari europene , dar mai ales în America de marile orase , printre care este si Chicago ( New York , Buenos Aires , Havana , Philadelphia , Ciudad de México ) .
Dupa 1950 se construieste foarte mult , zona comerciala este extinsa la vest de Loop , iar dupa 1970 spre Near West Side . Cladirile ridicate în Chicago sfideaza înaltimile : John Hancock Center cu 100 de etaje ( construit dupa 1960 ) , The Sears Tower cu 110 etaje la vest de Loop ( începuta în 1970 ) – cea mai înalta cladire din lume 443 m - un alt complex de zgârie - nori la NE de Loop care include Standard Oil cu 80 etaje , Water Tower Place cu 74 etaje . 
Aceasta aglomeratie urbana se confrunta cu o multitudine de probleme . Evident , cea mai acuta a fost si ramâne concentrarea excesiva de oameni, mozaicul de populatii originare din tarile celor sase continente. Dezavantajul cel mai evident al marilor concentrari urbane este congestionarea traficului urban ( Chicago, New York , Tokio , Paris , Ciudad de Mexico ). 
                           Ca urmare, deplasare în metropole devine foarte anevoioasa, cu nume -roase puncte de strangulare a circulatiei, iar ziua de lucru a salariatilor se lungeste cu orele pierdute pentru a ajunge de la locul de munca acasa. S-au adoptat câteva soluti cu eficienta partiala : construirea unor noi autostrazi pentru usurarea transportului celor ce lociesc în afara metropolei ;noi zone industriale au fost amplasate direct in suburbiile celor mai îndeparta-te ; s-au construit complexe comerciale uriase în afara orasului .
Un rol deosebit a revenit si construirii aeroportului O'Hare , printre cele mai mari din Statele Unite ale Americii , care a angrenat amenajarea a foarte multe anexe în jurul sau creând locuri de munca pentru zeci de mii de oameni ; amplasarea complexelor de cercetari nucleare la Argonne National Laboratory si lânga Batavia. 
                            Spatiul urban a înghitit suprafete uriase : orasul propriu - zis are 590,8 km 2 , iar Chicago Standard Metropolitan Statistical Area - S.M.S.A. – ocupa 9595 km 2 ; de la suburbia Evanston , în nord ( care nu este ultima ) si pâna la Gary ( care nici el nu încheie lantul suburbiilor ) sunt peste 70 km . Dar metropola detinea si recorduri dintre cele mai detestabile : crima organizata , gangsterii lui Capone e.t.c. Astazi , alte triste recorduri se adauga celor enumerate : crimele si jafurile în plina zi , consumul ridicat de droguri , conflictele rasiale ,mii de oameni morti sub rotile celor 1500 de autoturisme ce se scurg într-un minut pe cele mai multe strazi ale orasului , aerul poluat . Pozitia geografica a avantajat foarte mult dezvoltarea economica a orasului : pe Lacul Michigan se aduceau cu navele minereu de fier si carbune ; pe caile ferate era adus cocsul din Appalachi ; pe canale , cai ferate si sosele se aduceau din sud grânele si vitele preriei .
Aceasta a încurajat de timpuriu dezvoltarea industriei : prima otelarie apare în 1880 , construita la varsarea râului Calumet în Lacul Michigan , urmata în 1900 de altele în Indiana Harbor si , în 1906 , de otelariile de la Gary . Chicago a devenit o renumita piata de grâne si de vite - abatoarele au dominat viata economica pâna dupa anii 1960 ; paienjenisul cailor de comunicatii pe care nu îl egaleaza nici o alta metropola a lumii . Chicago , situat în zona agricola Middle West si în cea urban - industriala Northeast , cu cele 15.000 de intreprinderi pe care le detine , da 6 % din productia industriala a S.U.A. .
                                   Printre principalele ramuri si produse industriale se numara : siderurgia ( uzine la Gary si Calumet ) , aparatajul electrotehnic si utilajul electronic ( trustul Zenith ) , automobile , masini agricole ( Mc. Cormick , una din marile uzine de tractoare din S.U.A. ), vagoanele si locomotivele electrice ( trustul Pullman ) , utilaje grele ( concernul International Harvester ), complexele petrochimice , rafinariile ( instalate la Whiting , East Chicago , Gary , Calumet cu o capacitate totala de 55,4 milioane tone ) , aparatele electrocasnice (principalul producator al Statelor Unite ale Americii ) , industria carnii ( mari abatoare în sud ) , prelucrarea lemnului , moraritul , confectiile , încaltamintea , tipariturile . 
                                      Orasul este o renumita piata a grâului , a comertului cu vite ( comercializare de celebra Chicago Union Stock Yards ) , ca si un mare centru financiar si comercial , sediul marilor banci ( Continental Illinois , First National Bank ) , al burselor de marfuri si valori ( Midwest Stock Exchange , Chicago Mercantile Exchange ) , al unor puternice corporatii comerciale ( Sears Roeleuck , Marcor , Jewel Companies ) . 
                                      Ca nod al cailor de comunicatii se remarca prin : 39 de linii de cale ferata, 9 aeroporturi ( O'Hare , Midway , Harlem , Northerly Island e.t.c. ); cel mai mare coplex portuar pe ape interioare din S.U.A. cu un trafic de 40.000.000 tone pe an ; metroul inaugurat în 1892 , cu o retea de 143 km , din care 17 subteran ; numeroase autostrazi . 
Chicago este un mare cetru de cultura si arta : universitati ( University of Illinois – 1897 , University of Chicago , Chicago State University , Loyola University , Northwestern University ) , muzee ( Muzeul de arta contemporana , Muzeul stiintei si al industriei , Muzeul de istorie naturala ) , teatre , edituri . Orasul are o gradina botanica , acvariu , planetarium , parcuri întinse ( Grant , Milton Lee , Olive , Buruham , Lincoln , Garfield ) . Prin aceste caracteristici , Chicago este considerat de specialisti o mare metropola americana .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu