Sustin “egea TIMISOARA”

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare

vineri, 11 martie 2011

Polonia



 I Introducere
Polonia, oficial Republica Polonia este o ţară în centrul Europei. Polonia a fost condusă de un regim comunist între 1945 şi 1989, când revolta polonezilor a dus la instaurarea unui  regim democratic. Capitala Poloniei şi cel mai mare oraş este Warşovia. Numele ţării folosit  încă de la începutul secolului al XI-lea , vine de la un trib străvechi slav ’Polanie’, ce însemna ‘locuitori ai câmpiei’ ,care s-a stabilit cam prin secolul al V-lea în regiunile sudice între răurileOdra (Oder) şi Vistula (Visla). In secolele XV- XVI, Polonia unită cu Lituania era una dintre marile puteri europene sub dinastia Jagiellonilor. Când dinastia s-a sfârşit în 1572, Polonia a intrat într-o lungă perioadă de declin, culminată de împărţirea ţării între Austria, Rusia şi Prusia, în 1772, 1793 şi 1795. Polonia şi-a câştigat independenţa după primul război mondial, dar a fost din nou împărţită, pentru a patra oară în 1939 de către Germania şi Uniunea Sovietică (URSS ). După al doilea razboi mondial teritoriul polonez a fost mult redus prin pierderea unor regiuni din estul ţării,luate de URSS. Aceste regiuni erau aproape de două ori mai mari ca întindere decât cele rcâştigate prin înfrângerea Germaniei.
          II Suprafaţă şi resurse
          Polonia are o suprafaţă totală de 312684 Km2. Se învecinează la nord cu Rusia prin Marea Baltică, la est cu Lituania, Bielorusia şi Ukraina, la sud cu Republica Cehă şi Slovacia, iar la vest cu Germania. Cea mai mare distanţă de la est la vest este de 680 Km iar de la nord la sud de 790Km. Graniţele Poloniei sunt formate de munţii Sudeţi la sudvest, muntii Carpaţi la sudest, râurile Odra şi Nysa în vest şi râul Bug în est. In nordest ţara este mărginită de o parte a Mării Baltice

          Regiuni naturale
          Deşi Polonia pare a fi o câmpie neîntreruptă, relieful este foarte complex. Elevaţia medie este de 175m, dar ajunge la 2499m în vârful muntelui Rysy din munţii Tatra în sud iar în delta Vistulei ajunge la 2m sub nivelul mării. Polonia este împărţită într-un număr  de regiuni paralele care vin de la est la vest. Zona de nord ce ocupă două treimi din teritoriu este o regiune a câmpiilor şi a dealurilor joase, împărţită în câmpia centrală poloneză, înălţimile Baltice şi câmpia litorală. Câmpia centrală este traversată de la est la vest de o serie de văi largi, mlăştinoase. La nordul câmpiei centrale se află înălţimile Baltice (Colinele Pomeraniei şi Colinele Mazuriene ) cu dealuri şi lacuri. Câmpia litorală este o fâşie joasă de 40-100km lăţime, ce se întinde pe toată lungimea mării Baltice. Coasta de 491 km lugime este foarte netedă cu excepţia Golfului Pomeraniei în vest şi Golfului Gdansk în est. Câteva porturi naturale sunt localizate dea lungul Mării Baltice. Teritoriul de-o treime din sudul Poloniei este format din relief înalt variat (dealuri, podişuri şi munţi). O centură îngustă de munţi ocupă extremul sud şi sudvest. Munţii Carpaţi localizaţi la frontiera sudestică includ grupele Tatra şi Beskizi. Munţii Sudeţi, o altă grupă importantă de munţi sunt localizaţi la graniţa de sudvest. În nordul lor există o zonă de dealuri joase numită câmpia Sileziei şi podişurile poloneze joase.
        B.Râuri şi lacuri
        Aproape toate apele Poloniei se varsă în Marea Baltică prin cele două mari fluvii Vistula şi Odra şi afluenţii lor dintre care numim Bugul şi Warta. Lacurile Poloniei, care sunt aproape 9300 sunt concentrate în înălţimile Baltice şi fâşia litorală. Polonia are aproape 120 de lacuri artificiale situate mai ales în înăţimile Baltice şi în munţii din sud.
        c.Vegetaţia şi fauna
        Pădurile acoperă aproape un sfert din Polonia şi sunt în general păduri de pin şi conifere. Câteva păduri din nordest conţin specii vechi şi rare precum mesteacănul pitic, ce nu se mai găseşte în altă zonă a Europei. Din cauza faptului că majoritatea pădurilor din Polonia sunt de conifere, specii ce sunt foarte vulnerabile la ploi acide şi alte forme de poluare a aerului, ele sunt in marea lor majoritate afectate. Pădurile de spruce din Munţii Sudeţi au fost cele mai afectate de poluarea atmosferică. O altă mare parte din pădurile Poloniei a fost distrusă intenţionat pentru a se crea ferme, iar ritmul împăduririlor este foarte scăzut. Combinaţia de factori face ca pădurile poloneze să fie dintre cele mai vulnerabile din Europa. Fauna nu este foarte variată. Deşi cele mai multe specii trăiesc şi în alte ţări Polonia este gazdă a unui număr de specii ce în alte locuri sunt absente sau rare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu